Printre atâtea scandaluri politice şi ştiri de senzație privind analfabetismul Ministrului Educației, recent, în comuna Teaca din Bistrița Năsăud un funcționar permanent al Uniunii Europene s-a întors la şcoală!
Revenirea în locația unde te-ai desăvârşit ca şi copil, ca tânăr, este un proiect al Uniunii Europene, dar apartenența noastră europeană are rădăcini mai adânci decât 2007. Amintirile copilăriei, ale adolescenței nu au pentru toți un farmec literar precum la Creangă, Eminescu, Minulescu. Câți dintre noi îşi mai aduc aminte că marele critic George Călinescu s-a întors la gimnaziul Dimitrie Cantemir din Bucureşti şi le-a cuvântat elevilor astfel: „Sunt mândru că am fost la „Cantemir” şi că am fost trecut la limba română din mila profesorilor”. Şcoala, un reper al vieții de odinioară, a devenit un accesoriu irelevant pentru mulți tineri. Uniunea Europeană, acest organism continental fără de care România ar fi fost mult mai săracă, are şi sentimente nu numai pragmatism economic.
Programul „Back to school” prevede întoarcerea funcționarilor europeni la originile educaționale ale fiecăruia. De ce comuna Teaca din Bistrița-Năsăud? Pentru că un astfel de ambasador european, Dorina Ghiba, funcționar cu statut permanent al Comisiei Europene, s-a întors…acasă. La Liceul C.R.Vivu. Acest „Back to school” al UE este un proiect ce datează din 2007, dar care după 10 ani are relevanță în zonele defavorizate ale uniunii. Da, România este încă o zonă defavorizată la nivel educațional iar prezența Dorinei Ghiba este un eveniment fericit. Parcursul vieții Dorinei Ghiba este unul fericit. Cu astfel de „întâmplări” fericite ar trebui să ne mândrim. Ar trebui să ascultăm, să învățăm ca adulți, ca elevi cum putem evolua. Cum educația ne poate scoate din mocirla unei existențe banale. „Nu trebuie să devenim o masă de manevră pentru politicieni, avem nevoie de informații, de educație pentru ca manipularea altora să devină ineficientă”, a spus Dorina Ghiba în fața elevilor din Teaca şi a asistenței.
Primarul din Teaca, Iustian Muntean, a explicat pe înțelesul tinerilor cum s-au accesat fonduri europene pentru comunitate, ce trepte ale civilizației pot fi urcate cu ajutor european. Poate părea banal că acordăm spațiu editorial unei asemenea întâlniri a normalității sociale. La o discuție pentru care mediul politic ar categorisi-o neinteresantă. Elevi întrebând un funcționar european…ce înseamnă a fi european? Chiar există analfabetism în țară? Nu le-a explicat nimeni că analfabetismul este necunoaştere şi întuneric iar acest fapt se revede chiar la ministrul educației. Doamna Ghiba a fost o prezență discretă dar reconfortantă. La fel de reconfortantă a fost prezența lui Andrei Pântea, un tânăr care a accesat fonduri europene pentru două livezi pe care le deține în Teaca. Un succes despre care nu se vorbeşte la televizor pentru că nu mai este loc de parlamentari, de guvernanți şi de false valori. La Teaca s-a mai vorbit de emigrare. Un flagel cu mari contribuții la destabilizarea socială a unei țări. S-a mai vorbit despre cum țara a pierdut timp învățând democrație de la televizor şi nu în sălile de clasă.
„Înapoi la şcoală” nu este un îndemn. Este o obligație a oricărui cetățean responsabil. Ca elev, ca adulți…învățăm. Acum câteva zile în comuna Teaca din Bistrița-Năsăud câțiva români au umplut o sală învățând unii de la alții. Iar o doamnă de la Comisia Europeană s-a întors acasă. Asta îmi aduce aminte de acelaşi George Călinescu ce s-a întors cândva şi la şcoala generală „Cuibul cu barză” unde petrecuse un an. A spus doar : ” Mă bucur că acei cuci din politică nu au spurcat cuibul”. Deocamdată…nici la liceul C.R. Vivu din Teaca.
Comenteaza